tisdag 5 maj 2015

Början Incipiens

Blev inspirerad att skapa en egen blogg (har redan 3st andra, men de handlar om annat) Har ett ganska nyväckt intresse för att odla. Och visst finns det massor av inspiration, men när det kommer till trädgårdar så är det mycket från sydligare ställen där det mesta växer ganska bra. Här i norrland är säsongerna korta och vintrarna bistra. Men sommarnätterna är långa och ljusa! Mitt intresse väcktes på allvar efter att ha sett filmen "Back to eden" (streama filmen här www.backtoedenfilm.com) Den handlar i korta drag om täckodling med "woodchips" (upphackade kvistar, löv, barr osv förkortat GROT). Vi började hemma med gräsklipp på vårt potatisland med förbluffande gott resultat! Visserligen har vi tung lerjord, men efter några säsonger har vi plöjt och harvat ner gräsklippet som fått komposteras till ny jord. Varför jag blev så eld och lågor över "woodchipsen" eller grotet? Jo för att..
Ingen plöjning eller harvning - man tillför hela tiden organiskt material ovanpå. Man plöjer eller harvar aldrig med andra ord.. För OM man plöjer ner så pass onerbrutet material så går kvävet åt att bryta ner det och det blir alltså för lite till växterna som ska växa där.
Minimal ogräsrensning - Ogräset orkar inte tränga igenom det organiska materialet. Några blir det ju men de är väldigt lätta att rycka bort! På sin höjd kan man använda en kratta som Paul Gautshi gör i filmen..
Väldigt lite bevattning - Grotet binder fukt. Både regn men även fukt ur luften. Man kan behöva vattna när man har nysått.
Organiskt - Inga kemiska bekämpnings medel eller konstgödsel. Och detta är en väldigt viktigt punkt för mig! Jag tycker att det är skrämmande hur konstgödseln rinner rakt ur jorden och ner i dricksvattnet och orsakar övergödning och försurning. För att inte tala om vad alla kemikalier gör med vår hälsa!
Bättre mikroklimat - Mikroorganismer och maskar frodas
Högre näringsinnehåll - Både i jorden och i grönsakerna som odlas däri. Grotet binder inte bara fukt utan även näringsämnen, som växterna i sin tur tar upp. Mineralerna är det som avgör hur grönsakerna/bären/frukten smakar!
Det var lite kort om täckodling med grot. Jag hade tänkt applicera den tekniken hemma, men innan jag hann få dit grot så var snön över oss.. Bästa tiden är att anlägga på hösten. Då hinner materialet brytas ner i lugn och ro under snön. Nu blev det inte så för min del, så jag hade tänkt sätta igång så fort tjälen gått ur marken. Annars isolerar jag väl tjälen tänkte jag. Man har ju sett sågspån som hamnat på snön och de högarna kan ligga kvar bra länge fast det andra tinar bort. Så jag har tvingat mig själv att ta det lite lugnt och ha is i magen. Samma med tomatplantorna. Fick tips av en van odlare att inte sätta tomaterna för tidigt. Så de åkte ner i såjord 22 April och nu har de börjat komma upp! Nu blev första inlägget väldigt långt ska försöka spara lite till nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar