måndag 7 december 2015

Lite om advent

December och juletid symboliserar lugn och frid. Givmildhet och omtanke (iallafall för mig) men för många är det likhetstecken med stress, ångest, panik, ansträngd ekonomi. Men måste det vara så? Jag fullkomligt älskar November! Man börjar få lite julkänslor smått. Den November vi hade nu i Västerbottens inland var helt magisk! Rimfrost och snö i träden, kalla klara dagar då solen får frosten att skimra som tusentals diamanter och silver. Jag vill låtsas att det faktiskt ÄR diamanter och silver, och jag känner mig rik! Jag suger i mig denna positiva lugnande känsla och visualiserar att den ska finnas kvar i mitt inre ända tills efter nyår. Börjar stressen att smyga upp manar jag fram bilden och känslan av lugn.
På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra, vanligtvis levande ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats. Adventsstjärnor lyser ofta i fönster under adventsperioden i december. Någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige. Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus, i ett stalls krubba. I dag används stjärnorna för att sprida julstämning och längtan till julen.
Vi börjar adventsmyset i slutet av November, eftersom jag har ett yrke som väldigt hårt präglas av säsong (frisör). Pepparkakshus har blivit en tradition hos oss. En tradition som jag och barnen skapat, det var inget vi gjorde varje år hos oss när jag var liten. Och vad är det då som är bra med julens örter och kryddor?
Ingefära - Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret. källa: http://grongava.se/info/articles/30/byid
Jag fick ett jättebra tips på hur man på ett enkelt och lätt sätt kan införa ingefäran i vardagen.
Jag kallar den för drakjuice, av två anledningar. Tolkien fan som man är har jag både läst och sett Sagan om ringen och Hobbiten. Benedict Cumberbatch gör rösten till draken Smaug, han fick verkligen pressa sin röst till det yttersta och jag tycker att han gjorde en strålande insats! Under inspelningen fick de göra paus för "Gollumjuice" som bland annat innehöll ingefära och honung (Gollum som f.ö spelades av Andy Serkis som pressade sin röst för att passa in på karaktären). När man tagit några klunkar av drakjuicen känner man sig som en eldsprutande drake ;) och med anspelning på Smaug så kallar jag den därför för drakjuice.
Och till receptet
1Liter vatten
200Gram Färsk ingefära
1Deciliter Honung
2-3 Pressade citroner
Riv eller mixa ingefäran (jag kör den med vattnet i mixern) låt den koka upp med vattnet. Låt svalna. Sila bort ingefäran och blanda med honung och citron. Häll upp på flaska, håller i 4 veckor i kylskåp.
Varför ska man vänta tills ingefäravattnet har svalnat? Jo för att i honungen finns en himla massa nyttigheter och många av dem förstörs över 37 grader Celsius. Tag ett snapsglas om dagen, det håller förkylningen borta garanterat!
Nejlika - Nejlika - sänkt blodtryck, mot munsår och tandsmärta.

Olja av kryddnejlika är 60 till 90 procent bestående av eugenol, som är antimikrobiell. Kryddnejlika har erhållit det officiella godkännandet från FDA och kategoriseras där som en effektiv nödlösning vid tandsmärta. Kryddnejlika sänker blodsockret genom att göra kroppens insulinanvändning mer effektiv. I studier har kryddnejlika påvisats påskynda läkning av munsår.

Kanel - bakteriedödande, influensaförebyggande, blodtryckssänkande och blodsockerbalanserande. Kanel är en god bark som används i många länders dagliga matlagning.  Kanel innehåller en substans som dödar en mängd olika sjukdomar orsakade av bakterier, däribland E.coli, Salmonella, och Staphylococcus aureus. Forskning visar att kanel även kan stoppa tillväxten av asiatiska influensavirus. Kanel hjälper till att sänka blodtrycket och reglerar menstruationscykeln. Dessutom har kanel en lugnande effekt som bidrar till att minska oro och stress samt en blodsockerbalanserande effekt. 
Äkta kanel kallas ceylonkanel och det riktiga namnet är Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum.
Så man gör som man vill..

Kardemumma Elletaria cardamomum
Kardemumma och ingefära tillhör samma samma familj och har liknande egenskaper. Kardemumma värmer kroppen och är bakteriedödande. Det gör kryddan bra att använda vid förkylningar och halsinfektioner. Kardemumma har även kramplösande verkan och kan lindra magknip, kolik och mensvärk.

Fick inspiration av en väninna som brukar dricka chaga alias sprängticka tänker inte gå in närmare på sprängtickan i just detta inlägg, men faktum är att det har blivit en succé och folk är helt tokiga i chaga.
Min väninna hade kokat upp tickan med kanelstång. Tickan i sig smakar inte då värst mycket. Där kläcktes min ide att koka upp den med glöggkryddor och söta litegrann med honung. Jag älskar glögg men ibland blir det bara för sötsliskigt. Men den här varianten var snäll och god. 
Så koppla av drick chaga glögg och ta en pepparkaka. Njut av advent!

tisdag 24 november 2015

Kraft / Vi

Färska grönsaker på vintern? Här kommer tips på vad man kan äta i väntan på vårens spröda skott.

Groddar
Mungbönor är väldigt rika på vitaminer och mineraler, bland annat:
Folat 30,5% (vattenlösligt Bvitamin, låga nivåer hos människor med depression, borde kunna ätas för att lindra depression? Äts med fördel under graviditet för att minska risken för fosterskador)
C vitamin 16,3%
Fosfor 7,7%
Järn 6,4%
Kalium 7,5%
Magnesium 5,6%
Selen 1,8%
Zink 4,0%
Mer info om näringsinnehåll http://matkalkyl.se/se-mungbonsgroddar.php
Jag ger groddar till våra höns. Och vår hund älskar dem (bildbevis). Och naturligtvis äter vi mycket groddar själva. Får se stå i fönstret så bildar de klorofyll.

onsdag 9 september 2015

Små steg Per gradus ascendentium

Min grönsaks trädgård förvandlas sakta från tung lerjord.  Denna sommaren kunde ha vart bättre. Men vi har åtminstone fått provsmaka. Potatisen blev bättre än vad jag hade väntat mig! Den sattes till midsommar, vi brukar normalt sätta den till pingst. Jag har lagt över ett ganska tjockt lager med gräsklipp som jag brukar. Men ändå stod vattnet mellan raderna när det regnade som värst! Trots det ruttnade de inte! Jag kommer att låta blasten ligga kvar och fylla på med ordentligt täck material. 

Värmen kom lagom till skolstarten, tills dess har allting verkat stå stilla. Jag lade upp en "limpa" bredvid potatisarna. Där var (o)gräsmatta från början. Så jag grundade med kartonger och tidningar. Efter det, ett lager på ca 30cm kompostjord hämtad från vår kommunala kompost. Och flis överst. I den limpan satte jag majs, grönkål, broccoli, rödbetor, svartrötter,  palsternacka, krasse, sockerärter, solros, squash och stor kardborre. Det var så kallt och tråkigt väder så det mesta stod stilla. Och vissa saker frös bort. Men det som klarade sig växer ännu (palsternacka, svartrötter, rödbetor, kardborre, grönkål) Potatisen frös så det var bara att gräva upp. Och jag blev inte besviken! Storleken på både mandel och King edward var över förväntan! Däremot kunde frosten kommit senare. Det var massor av små knölar som precis börjat växa. Om säsongen fått vara längre hade vi fått större skörd. Men jag är ändå nöjd! Till nästa år vill jag prova fler potatis sorter. Jag ska lägga fram dem tidigare så de får börja gro för att se om jag kan få en tidigare skörd, till det måste jag få tag på en tidig sort. Har kikat på cherie och melody. Vi får se vilken det blir.

söndag 19 juli 2015

Allting har sin tid och plats

Man kan säga att det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men det kan bli bra ändå.. Bladlössen tog nästan allt jag hade drivit upp inomhus. Men i födelsedags present fick jag två tomat plantor. Och av en vän fick jag flera tomat plantor, tre squash plantor och fänkål. Jag började lägga in "golv" i växthuset. Men jag har mer fantasi än vad kroppen klarar av. Jag vill så mycket och orkar så lite. Men jag har iallafall börjat och jag gillar hur det utvecklas. Teglet kommer från en rivd skorsten och plattorna låg framför vår bro förut. Så allt är återbruk förutom väven som jag lade underst. Jag vet att det hade varit bättre att göra en grund med sand och så, men det får bli som det blir. Jag har mina plantor i hinkar och säckar så då kan jag också flytta runt dem som jag vill. Växthuset är min favorit plats. Här är det skönt och någorlunda myggfritt. Idéen med plantor i krukor och hinkar gör mer plats i växthuset. Det känns så stort nu! Jag ska sätta in en eller flera stolar och kanske ett bord så man kan sitta här och ta sin morgon kopp!

söndag 21 juni 2015

Fortsättning Continued

Japp engelskan har tagit Continued från latin..  Vår härliga värme fortsätter! Nu har jag planterat (läs  grävt hela dagen) äppelträdet som stått i växthuset och väntat på bättre dagar, men vi har tre kvar som också ska grävas ner. Igår var min födelsedag och jag firade det med att premiär smaka på vår egen sparris! Den smakade alldeles utmärkt! Har satt frö från en annan sort som blir lila! När man kokar den blir den dock grön. Allt som jag har förgrott inomhus och satt ut har dött i princip, så vissa saker har jag nytt vissa har jag struntat i. Får se om jag orkar ta upp det nästa år.. hjärntröttheten gör sig påmind. Kroppen är slut på men i huvudet snurrar allt runt på högvarv. Sömnen börjar krångla igen, kanske måste lugna ner mig lite..

fredag 19 juni 2015

Efterlängtat opperiebatur

Idag äntligen fick vi sätta potatisen! Det blev mest mandel men även en del rundpotatis (King Edward?) Men det som var mest efterlängtat var VÄRMEN! Det här är första dagen vi har riktig sommarvärme!  Nu är det bara att fortsätta sprida ut gräsklipp mellan raderna. Så kommer vi besparas en hel del ogräsplockning, bevattning samt göra jorden mer och mer mullrik för varje år! Och potatisarna blir bara bättre och bättre varje år! Jag och bror passade på att plocka nässlor som växer i slänten bakom huset. Det är rent välsignat mycket. Ikväll ska jag förvälla och frysa in, det ska användas till soppa och stuvning. Skölj och förväll nässlorna hacka sedan upp dem i lämplig grovlek och frys in eller koka soppa direkt. Glöm för allt inte bort att spara nässelvattnet, det är perfekt gödsel! Senare ska jag plocka mer och torka för te och kosttillskott  både för människa, hund och HÖNS! Nu bor fyra stycken underbara dunbollar hos oss. Det kommer att ta ett tag innan de lägger ägg (ett halvår minst) så vi kommer också att köpa in värpfärdiga höns från ett hönseri, så att vi inte behöver vänta så länge på att få plocka in färska ägg! Har lusläst allt om kycklingar och om jag sett rätt och om det är en tillförlitlig metod så verkar det som att vi fick tre hönor och en tupp. Kan man ha mer tur!? Nåja man ska väl inte ropa hej ännu.. Men vädret är underbart, jag är glad och livet känns skönt! Ha det gott alla!

onsdag 3 juni 2015

Grund Basic

Man får lära sig något nytt varje dag. Som titeln lyder: grund det är på latin basic..
Här i Sorsele har vi en kommunal kompost där matrester hamnar från skolan, dagis, hotellet och säkert från privatpersoner också.. Eftersom jag har tänkt att täckodla så behöver jag något som fröerna och plantorna får fäste i innan täckmaterialet har omvandlat gräsmattan till jord. Jag började med att lägga ut kartonger (man kan också använda tidningar, men lägga ganska många lager så gräset inte kommer igenom) och sedan tog jag släpvagnen och hämtade hem två lass (ska nog bli fler) av denna underbara svarta näringsrika jord! Detta ska jag nu sätta fröerna och plantorna i för att sedan fylla upp med täckmaterial runtom. Vi har satt upp ett stängsel (för hundens skull) Detta ska bli stöd för indiankrasse som är 100% ätbar och sockerärtor som hela familjen älskar! Vidare har jag tänkt sprida ut ett lager över potatislandet (eftersom vi har tung lerjord och just nu är det som en lerbassäng efter allt regnande) och sätta potatisen i den nya fina kompostjorden. När potatisbladen kommer upp tänker jag fylla på med täckmaterial. Jag ska utöka området runt potatislandet för grönsakerna. Det jag hade tänkt sätta är: Broccoli, vitkål, grönkål (en lila och en grön sort), rödbetor, purjolök, rödlök, rotcelleri, majrovor, kålrot, squash, majs, rolrosor, kikärt. Det är säkert mer, men det har jag isåfall i skrivande stund glömt bort.

Tur att man får hjälp! Roligt att barnen vill vara med! Man får föra vidare till kommande generationer!

Jag har lidit nederlag på plantorna inomhus. Har inte fått bukt med bladlössen och de går skoningslöst fram på alla mina plantor.. Får se om jag blir tvungen att köpa tomatplantor i år.. :(
Vad jag har provat på bladlössen utan framgång: Plocka och mosa varenda jag hittar, såpvatten, vitlök, citron, mald nejlika, snus. Det jag inte har provat är kiselgur som är "Kiselgur, eller diatomacéjord, är en gråvit mjölliknande jordart, som består huvudsakligen av kiseldioxid. Den har bildats genom sedimentering av kiselalger." De har alltså skarpa kanter som bokstavligen skär sönder skadedjur som tex sniglar. Nu är vi på gång att skaffa höns och de kan drabbas av ohyra som tydligen kiselgur funkar bra mot..
För jag vägrar att använda kemikalier!! Även om det betyder att jag kanske måste erkänna mig besegrad..

onsdag 20 maj 2015

Tilltro Fiducia

Ni kanske undrar var för konstigt som står som rubrik. Några kanske har klurat ut att det är latin. Det är helt enkelt samma ord som står först på svenska. Varför krångla till det på det viset? Jo för växter och latin hör ju lite ihop tycker jag, nu strävar jag kanske inte egentligen efter att kunna alla växters namn på latin. Även om jag försöker att lära mig mina favoriter. Och en del är helt enkelt lättare att komma ihåg. Tex Nigella Damascena det är jungfrun i det gröna. Varför jag kommer ihåg just den är för att jag brukade se Nigella Lawsons matlagnings program. Men nog om det. Mina stackars växter har blivit drabbade av lus! Späda små plantor som man inte dränker i såpvatten.. Vi köpte hem neem olja för ett bra tag sedan. På det trädet sägs det inte finnas skadedjur den är så pass vad heter det på svenska "repellent" dessutom är den antiseptisk och har många andra bra egenskaper. Så med tops indränkt i neem olja gick det lätt att avlägsna lössen. Jag har säkert missat någon men det hoppas jag oljan tar hand om! På skolan har de satt solrosfrö. De fick följa med hem i en kruka. Tydligen hade de haft det lite torrt. Naturen är en finurlig mekanism, där allt är tänkt ut att fungera. Ni förstår om en växt håller på att dö (det här låter kanske lite flummigt) sänder den ut en signal "jag dör kom och ta ner mig" skadedjuren vill åt cellulosan (källa Paul Gautschi back to eden) Jag misstänker att de kom därifrån. Om man lär sig att jobba med naturen istället för emot den så blir man rikligt belönad!
Något som jag inte lyckas särskilt bra med är rucola och trädgårdsportlak. De gror växer upp snabbt som attan och sen vissnar dem! Brist på ljus kanske? Något som trivs (och dessutom var lusfritt var backtimjan och grekisk oregano. Echinacea verkar också frodas. Hade också sått Salvia Apiania eller röksalvia men den verkar ha gått illa åt av lusattacken hoppas de repar sig!

tisdag 19 maj 2015

Iver och förväntan Quantoque studio anticipationem

Nu händer det saker vill jag lova! Nu han man i flera veckor suttit avundsjuk och dreglat över andra bloggar, instagram foton, inlägg på facebook. Beskådar hur deras grönsaksland och blombänkar väller över av grönt och skönt! Vi har haft en kall och långsam Maj men jag tror det är ganska bra. Då hinner all snö och is tina bort och rinna undan eftersom. Isen ligger kvar på vissa delar av vindelälven ännu.. Jag fick reda på att man kan via vår lokala blomster affär beställa perenner. Och jag kunde inte låta bli naturligtvis.. Det blev 4 st Borgovskoje ett härdigt äppelträd från Ryssland. 4st Björnbärsbuskar (minns inte sorten) och två stycken vita luktpioner. Samt ett pollinerings träd av annan sort än ovan nämnda. Hur det fungerar med pollinerande träd har jag inte satt mig in i riktigt så det vet jag inte. Enligt blomster (butiken kallas kort och gott för blomster i folkmun här)
personalen kunde jag sätta ut träden redan nu. Men det kändes inte riktigt ok, det är inte många dagar sedan gräsmattan kom fram helt ur snön. Så jag fick rådet att ställa dem under tak. Jag beslöt mig för att sätta dem i växthuset. Och när jag med makens hjälp krånglat ut dem ur bilen (för att inte skada dem mer än nödvändigt, för de var redan fulla i knoppar!) och ställt in dem i växthuset så gick jag en runda. Vilken lycka! Det var mycket som överlevt vintern ändå! Bland annat libbsticka som jag grävde ner en rotklump sent på säsongen. Köpte en Rosa pion i somras som verkade må bra men som vissnade innan första snön, den hade tydligen också överlevt! Jag gick runt glad som ett barn på julafton och hälsade min trädgård välkommen åter!
En stor utmaning kommer att bli att hålla äppelträden fria från råttor! De har förstört så mycket! Hela lådan med kryddväxter har de tuggat i sig, hoppas bara rötterna klarat sig.. Jordgubbs landet har också fått påhälsning. Och en rödvinbärs buske som någon fågel måste ha fört med sig har de kapat ner. Svartvinbärs buskarna rör de aldrig funderar på att plantera svvinbärs buskar runtom alla äppelträd..
Nu blir det snart att kavla upp ärmarna och sätta igång med vårens göromål i trädgården och det ska bli så kul!

fredag 8 maj 2015

Nytt och gammalt Nova er vetera

Verkar som att jag måste skaffa fler gurka frön. Tydligen hade jag satt de 4 sista som jag hade och av dessa var det 25% groddning. Dvs jag får bara en gurka planta i sommar, om jag inte snarast skaffar fler frön.. Men däremot så har djungelgurkan börjat komma upp, den tog tid på sig!
Om ca 20-30 dagar får vi nya familjemedlemmar! Vi är SÅ förväntansfulla! Jag vet inte vem som är mest ivrig jag eller barna? Vi hade egentligen bestämt oss att skaffa höns för två år sedan. Det var meningen ifjol men då bröt min man benet så vi lade hela projektet på is. Men NU! Jag beställde efter ägg via Facebook gruppen "vi som har höns" 12 st dvärg Barnevelder. Jag blev förälskad deras utseende. Det finns svart/ vit de ser precis ut som att de har norsk lusekofta på sig de är så vackra! Sedan finns det svart/bruna och "doubble laced blue" de har en av varje färg på fjädrarna. Och sedan verkar de vara lugna till temperamentet, tåliga och värper hyffsat. Om jag kommer fortsätta ha den rasen får vi väl se.. Vi var i onsdags och lämnade äggen hos den som har en kläckningsmaskin. Då fick vi också ta en titt på hennes hönor. Pojkarna blev förtjusta! Vår yngsta har en speciell relation till djur! Det skulle inte förvåna mig särskilt mycket om han blev veterinär eller djurskötare. Så jag ser verkligen framemot att få välkomna våra egna hönor till vår gård!"

torsdag 7 maj 2015

Inne och ute Intus et foris

En bra sak med bloggen är att jag kan skriva ner saker som jag går runt med i skallen. Jag har fått diagnosen utmattning, posttraumatisk stress syndrom. Jag är väl typ av "vidbränd" kan man säga. Därför är det ganska rörigt i mitt huvud för det mesta. Minnet har tagit mycket stryk och så även fokus och koncentrations förmågan. Därför är det så skönt att kunna skriva inlägg och sedan släppa det! Har läst på om adaptogener som ska vara bra vid stress och utmattning. Har nu sått frön av både rosenrot och ryskrot så jag hoppas verkligen att de kommer upp! Rosenroten har redan kommit upp lite. Blev också lite intresserad av ashwaganda (Withania somnifera) och så här står det på Råvarubutiken http://www.ravarubutiken.se/sv/artiklar/ashwagandha-withania-somnifera-pulver-av-rot-raw-eko-100-g.html
Ashwagandha mot trötthetAshwagandha har använts i tusentals år inom ayruveda och den sägs vara energigivande för den som lider av utmattning eller sömnbrist. Det kan vara en god idé att prova att dricka en kopp varm mjölk med en tesked ashwagandha innan sänggående. "Somnifera" betyder just sömngivande på latin. Traditionellt har ashwagandha också använts för att stärka immunförsvaret. 
OBS! Hur mycket ska man ta?Rekommenderad dos är 600-1000 mg/2 ggr per dag. För hög dos kan ge upphov till kräkningar och diarée. Botaniska säkerhetsföreskrifter menar att ashwagandha kan vara abortframkallande och örten ska således helt undvikas av gravida. Är du gravid, ammande eller tar läkemedel bör du konsultera en läkare innan du använder örter. 

För att återgå till rosenroten så skördade jag fröer från en planta som växt i närområdet (inget jag beställt). Jag vet inte om det är därför de började gro för att de redan gått igenom en stratifierings process naturligt. Men glad är jag likväl att de börjat växa! 

Jag och bror skördade i fjol massor av nässlor. De är allmänt bra att äta i alla former, te, soppa eller i pulverform i en smoothie t.ex. Jag har fortfarande lite kvar av fjolårets skörd men jag går ändå och längtar tills de där vackra gröna bladen börjar komma fram! För lite mer än ett år sedan hade jag dåligt blodvärde och fick nifferex utskrivet. Jag läste sedan att kroppen tar upp ungefär 10% av järnet som är i de tabletterna! Intressant hade varit att veta hur mycket järn kroppen tar upp av nässlorna! Vi får inte heller glömma det gröna! Klorofyllet! Som är fettlösligt, så för att hjälpa kroppen att ta upp av det nyttiga kan man ju ta en sked kokosolja eller annat fett samtidigt! 

Nu börjar vissa delar av gräsmattan att bli synliga igen! Tog en tur till sparrisarna, de kommer inte upp än riktigt på ett tag men vad jag däremot såg spår av var de där rackarns små gnagarna! Man ser precis var de huserat i vinter. Det är bara att avvakta och betrakta skadegörelsen.. De brukar inte ge sig på sparrisen men däremot har de få Syrén kvistar jag har fått sig en omgång.. Det vore inte så dumt att ha några katter, men eftersom jag är allergisk så är det inte att tänka på tyvärr. Men ibland brukar vi faktiskt få hjälp av hermelin! Jag avslutar detta även långa inlägg med bilder på hur det ser ut i mitt köksfönster just nu.. Läkemalva (Althea officinalis) lägg märke till bladens form..

onsdag 6 maj 2015

Sorg och glädje Tristitiam et gaudium

Idag är en sån där jobbig dag. Idag skulle min storebror ha fyllt 37 år. Han gick bort från oss i början av Februari 2013. Så jag skickar en smörgåstårta till dig var du nu än är. Vi saknar dig!
(Bild och recept finns på http://www.hemmetsjournal.se/mat/Lyxig-smorgastarta-med-lax-och-rakor/recept-9239)
Trädgården är det som har varit min räddning de senaste åren. Det har skänkt mig glädje och tilltro på framtiden. När vintern är som mörkast och jobbigast så vet jag att sommaren kommer ändå. Och allt växer upp på nytt. Det är odlingsplanerna som hjälp mig genom den här vintern! På tal om trädgårdar och sorg.. jag lånade "En trädgård till tröst" av Lena Katarina Swanberg. Kan starkt rekommendera den! Den handlar väl egentligen inte så mycket om trädgårdar i sig, men om man har förlorat någon nära så kan man verkligen känna igen sig i det hon skriver!
Samtidigt som den här dagen känns tung så kan jag inte låta bli att också känna glädje! Igår kväll kunde man höra svanarna trumpeta när de flög förbi ovanför vårat hus. Och det är sånt som får hjärtat att sjunga! Det känns som att man väcks till liv själv efter vintern!
I sommras var jag på en kurs i Jockmock. Kursen hette "Örter i samisk matlagning och tradition" Fastän vädret inte var det bästa så var kursen det bästa jag gjort på länge! Vi lagade blandannat "Gompa" som är mjölksyrade örter (mjölkört, kvanne, ängssyra, daggkåpa, tolta) det är verkligen smaskigt! Om jag ska beskriva smaken skulle jag säga att det är som att ha en sommarvind i gommen! :)
Gompa vore ju spännande att prova lägga i en smörgåstårta! Det ska jag testa!
I senare inlägg ska jag skriva ner alla frösorter som jag sått. Men igårkväll så sådde jag iallafall ruccola, grönkål och trädgårdsportlak. Jag är trött på att köpa allt grönt på affären, men vädret är emot oss ett tag till..
Tills nästa gång ha det så gott!



tisdag 5 maj 2015

Början Incipiens

Blev inspirerad att skapa en egen blogg (har redan 3st andra, men de handlar om annat) Har ett ganska nyväckt intresse för att odla. Och visst finns det massor av inspiration, men när det kommer till trädgårdar så är det mycket från sydligare ställen där det mesta växer ganska bra. Här i norrland är säsongerna korta och vintrarna bistra. Men sommarnätterna är långa och ljusa! Mitt intresse väcktes på allvar efter att ha sett filmen "Back to eden" (streama filmen här www.backtoedenfilm.com) Den handlar i korta drag om täckodling med "woodchips" (upphackade kvistar, löv, barr osv förkortat GROT). Vi började hemma med gräsklipp på vårt potatisland med förbluffande gott resultat! Visserligen har vi tung lerjord, men efter några säsonger har vi plöjt och harvat ner gräsklippet som fått komposteras till ny jord. Varför jag blev så eld och lågor över "woodchipsen" eller grotet? Jo för att..
Ingen plöjning eller harvning - man tillför hela tiden organiskt material ovanpå. Man plöjer eller harvar aldrig med andra ord.. För OM man plöjer ner så pass onerbrutet material så går kvävet åt att bryta ner det och det blir alltså för lite till växterna som ska växa där.
Minimal ogräsrensning - Ogräset orkar inte tränga igenom det organiska materialet. Några blir det ju men de är väldigt lätta att rycka bort! På sin höjd kan man använda en kratta som Paul Gautshi gör i filmen..
Väldigt lite bevattning - Grotet binder fukt. Både regn men även fukt ur luften. Man kan behöva vattna när man har nysått.
Organiskt - Inga kemiska bekämpnings medel eller konstgödsel. Och detta är en väldigt viktigt punkt för mig! Jag tycker att det är skrämmande hur konstgödseln rinner rakt ur jorden och ner i dricksvattnet och orsakar övergödning och försurning. För att inte tala om vad alla kemikalier gör med vår hälsa!
Bättre mikroklimat - Mikroorganismer och maskar frodas
Högre näringsinnehåll - Både i jorden och i grönsakerna som odlas däri. Grotet binder inte bara fukt utan även näringsämnen, som växterna i sin tur tar upp. Mineralerna är det som avgör hur grönsakerna/bären/frukten smakar!
Det var lite kort om täckodling med grot. Jag hade tänkt applicera den tekniken hemma, men innan jag hann få dit grot så var snön över oss.. Bästa tiden är att anlägga på hösten. Då hinner materialet brytas ner i lugn och ro under snön. Nu blev det inte så för min del, så jag hade tänkt sätta igång så fort tjälen gått ur marken. Annars isolerar jag väl tjälen tänkte jag. Man har ju sett sågspån som hamnat på snön och de högarna kan ligga kvar bra länge fast det andra tinar bort. Så jag har tvingat mig själv att ta det lite lugnt och ha is i magen. Samma med tomatplantorna. Fick tips av en van odlare att inte sätta tomaterna för tidigt. Så de åkte ner i såjord 22 April och nu har de börjat komma upp! Nu blev första inlägget väldigt långt ska försöka spara lite till nästa gång!