Japp engelskan har tagit Continued från latin.. Vår härliga värme fortsätter! Nu har jag planterat (läs grävt hela dagen) äppelträdet som stått i växthuset och väntat på bättre dagar, men vi har tre kvar som också ska grävas ner. Igår var min födelsedag och jag firade det med att premiär smaka på vår egen sparris! Den smakade alldeles utmärkt! Har satt frö från en annan sort som blir lila! När man kokar den blir den dock grön. Allt som jag har förgrott inomhus och satt ut har dött i princip, så vissa saker har jag nytt vissa har jag struntat i. Får se om jag orkar ta upp det nästa år.. hjärntröttheten gör sig påmind. Kroppen är slut på men i huvudet snurrar allt runt på högvarv. Sömnen börjar krångla igen, kanske måste lugna ner mig lite..
En blogg från norrlands inland i växtzon 8 som handlar om odling, hållbarhet, och mycket annat
söndag 21 juni 2015
fredag 19 juni 2015
Efterlängtat opperiebatur
Idag äntligen fick vi sätta potatisen! Det blev mest mandel men även en del rundpotatis (King Edward?) Men det som var mest efterlängtat var VÄRMEN! Det här är första dagen vi har riktig sommarvärme! Nu är det bara att fortsätta sprida ut gräsklipp mellan raderna. Så kommer vi besparas en hel del ogräsplockning, bevattning samt göra jorden mer och mer mullrik för varje år! Och potatisarna blir bara bättre och bättre varje år! Jag och bror passade på att plocka nässlor som växer i slänten bakom huset. Det är rent välsignat mycket. Ikväll ska jag förvälla och frysa in, det ska användas till soppa och stuvning. Skölj och förväll nässlorna hacka sedan upp dem i lämplig grovlek och frys in eller koka soppa direkt. Glöm för allt inte bort att spara nässelvattnet, det är perfekt gödsel! Senare ska jag plocka mer och torka för te och kosttillskott både för människa, hund och HÖNS! Nu bor fyra stycken underbara dunbollar hos oss. Det kommer att ta ett tag innan de lägger ägg (ett halvår minst) så vi kommer också att köpa in värpfärdiga höns från ett hönseri, så att vi inte behöver vänta så länge på att få plocka in färska ägg! Har lusläst allt om kycklingar och om jag sett rätt och om det är en tillförlitlig metod så verkar det som att vi fick tre hönor och en tupp. Kan man ha mer tur!? Nåja man ska väl inte ropa hej ännu.. Men vädret är underbart, jag är glad och livet känns skönt! Ha det gott alla!
onsdag 3 juni 2015
Grund Basic
Här i Sorsele har vi en kommunal kompost där matrester hamnar från skolan, dagis, hotellet och säkert från privatpersoner också.. Eftersom jag har tänkt att täckodla så behöver jag något som fröerna och plantorna får fäste i innan täckmaterialet har omvandlat gräsmattan till jord. Jag började med att lägga ut kartonger (man kan också använda tidningar, men lägga ganska många lager så gräset inte kommer igenom) och sedan tog jag släpvagnen och hämtade hem två lass (ska nog bli fler) av denna underbara svarta näringsrika jord! Detta ska jag nu sätta fröerna och plantorna i för att sedan fylla upp med täckmaterial runtom. Vi har satt upp ett stängsel (för hundens skull) Detta ska bli stöd för indiankrasse som är 100% ätbar och sockerärtor som hela familjen älskar! Vidare har jag tänkt sprida ut ett lager över potatislandet (eftersom vi har tung lerjord och just nu är det som en lerbassäng efter allt regnande) och sätta potatisen i den nya fina kompostjorden. När potatisbladen kommer upp tänker jag fylla på med täckmaterial. Jag ska utöka området runt potatislandet för grönsakerna. Det jag hade tänkt sätta är: Broccoli, vitkål, grönkål (en lila och en grön sort), rödbetor, purjolök, rödlök, rotcelleri, majrovor, kålrot, squash, majs, rolrosor, kikärt. Det är säkert mer, men det har jag isåfall i skrivande stund glömt bort.
Tur att man får hjälp! Roligt att barnen vill vara med! Man får föra vidare till kommande generationer!
Jag har lidit nederlag på plantorna inomhus. Har inte fått bukt med bladlössen och de går skoningslöst fram på alla mina plantor.. Får se om jag blir tvungen att köpa tomatplantor i år.. :(
Vad jag har provat på bladlössen utan framgång: Plocka och mosa varenda jag hittar, såpvatten, vitlök, citron, mald nejlika, snus. Det jag inte har provat är kiselgur som är "Kiselgur, eller diatomacéjord, är en gråvit mjölliknande jordart, som består huvudsakligen av kiseldioxid. Den har bildats genom sedimentering av kiselalger." De har alltså skarpa kanter som bokstavligen skär sönder skadedjur som tex sniglar. Nu är vi på gång att skaffa höns och de kan drabbas av ohyra som tydligen kiselgur funkar bra mot..
För jag vägrar att använda kemikalier!! Även om det betyder att jag kanske måste erkänna mig besegrad..